Tijdens projecten zullen er allerlei elementen grafisch samengevoegd worden in een design programma zoals Illustrator, InDesign of AfterEffects. Vaak zijn we geneigd alle elementen snel te exporteren naar JPG of PNG en zo te importeren in het hoofd design. Dit is echter verre van optimaal. In dit artikel staan de voor- en nadelen van de meest gebruikte extensies en settings voor design werk.
De meestgebruikte extensies zijn JPG, PNG, GIF en SVG. Maar zo zijn er ook extensies die beter niet gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld de BMP extensie, ook wel bekend als Bitmap Image file. Deze file slaat voor alle pixels een kleurcode op, wat resulteert in een berg data. JPG (of JPEG) staat voor Joint Photographic Experts Group en is speciaal ontwikkeld voor optimale compressie voor foto bestanden. De compressie is speciaal ontwikkeld voor afbeeldingen zonder patronen en dus ideaal voor fotografie. Logo’s en iconen daarin tegen hebben vaak een doorzichtige achtergrond, hiervoor is niet alleen een RGB channel nodig, maar een extra waarde voor doorzichtigheid, “alpha channel”. Samen vormt dit RGBa. Hieronder staan de extensie en hun pro’s en cons beschreven.
De .RAW file is bedoeld om ruwe sensor data van de camera op te slaan. Door 12-bit kleurwaarden (4096 stappen) wordt veel meer data beschikbaar voor fotobewerking dan RGB’s 8-bit kleurwaarden (256 stappen) van JPG files. Witbalans, scherpte en contrast kunnen in Photoshop worden aangepast zonder kleurverlies, dé extensie voor de fotografie wereld dus.
Als de .RAW in Photoshop wordt geladen en bewerkt wordt, ken het project opgeslagen worden als .PSD (PhotoShop Document). Geïmporteerde bestanden worden in volledig formaat opgeslagen en lagen blijven, zodat alle bewerkingen mogelijk blijven. Deze extensie is dus niet bedoeld om door te sturen, maar om afbeeldingen in te bewerken en om geëxporteerd te worden naar bijv. JPG.
Tagged Image File Format is een extensie met flexibele eigenschappen voor het opslaan van afbeeldingen en foto’s. Door enkele technisch ingewikkelde eigenschappen heeft dit bestandsformaat een aantal nadelen. Zo kan het bestand niet groter dan 4Gb zijn (in sommige gevallen 2Gb) en kunnen veel programma’s het bestand niet lezen door de velen variaties.
Bitmap image files gebruiken het pixel raster om voor iedere pixel een 8 bit RGB waarde op te slaan. Zonder enige compressie is dit dus geen efficiënte weg om een afbeelding op te slaan.
Meer dan de helft van de afbeeldingen op het web zijn JPG. Dit formaat ondergaat een compressie volgens een raster, met zeer weinig data verlies terwijl het 90% minder opslag vereist. De compressie is dan ook speciaal ontwikkeld voor foto’s en is niet altijd even goed met scherpe randen van grafische ontwerpen.
De naam PNG staat voor Portable Network Graphic, met compressie mogelijkheden van lossless tot zware compressie. Oorspronkelijk is deze extensie ontwikkeld om GIF te vervangen. Het grote voordeel ten opzichte van velen ander pixel extensies kan PNG over een alpha channel beschikken die de transparante achtergrond mogelijk maakt.
Graphics Interchange Format, een extensie ontwikkeld in 1987 met de bedoeling om filesize te verkleinen voor afbeeldingen en short animations. Op het web worden zelden nog GIF bestanden gebruikt omdat deze behoorlijk achterhaald zijn. We zien ze wel nog als GIPHY’s in chatservices.
Portable Document File, dit formaat wordt gebruikt wanneer bestanden, die niet kunnen worden gewijzigd, moeten worden opgeslagen, maar toch gemakkelijk gedeeld en afgedrukt kunnen worden.
De .ICO is in het leven geroepen om een afbeeldingen in meerdere afmetingen in één file op te slaan. Dit is ideaal voor alle icoon varianten op te slaan voor meerdere devices of viewports in één file.
Adobe Illustrator Files komt voort uit het Grafisch ontwerp programma van Adobe, genaamd Illustrator. Dit programma is de standaard voor de grafische wereld, en alle vertakkingen zoals DTP. Vanuit Illustrator kunnen designs geëxporteerd worden naar een breed scala van extensies.
ESP-bestanden zijn min of meer op zichzelf staande, redelijk voorspelbare PostScript-documenten die een afbeelding of tekening beschrijven en die in een ander document kunnen worden geplaatst zoals Adobe Illustrator file of SVG.
De Scalable Vector Graphics is ideaal voor graphics wanneer deze na het ontwerp schaalbaar moet zijn voor allerlei eindformaten. De SVG verliest geen detail bij het schalen. Ideaal voor bijvoorbeeld logo’s en graphics, wanneer deze haarscherp op een banner afgedrukt moeten kunnen worden.
Vector bestanden bevatten informatie over paden en hun eigenschappen. In plaats van alle pixels in een vierkant een waarde te geven, beschrijft de broncode de vorm, grootte en positionering van het vierkant en de informatie over de kleur. Op deze manier kan het bestand opgerekt worden terwijl de rand scherp blijft.
Pixel bestanden maken een raster van de afbeelding en bepalen voor iedere pixel een waarde. Als hier verder niks mee gedaan wordt hebben we een lossless pixel bestand zoals een .RAW of .BMP. Deze bestanden nemen ontzettend veel data in beslag, om deze reden passen we een vorm van compressie op de afbeelding toe zodra deze naar de eindbestemming gaat, zoals een website. Afhankelijk van de compressie krijgen we te maken met bestanden zoals .JPG, .TIFF of .PNG.
Lees meer artiekelen over branding, marketing en strategieën en leer tips en tricks kennen om uw onderneming een boost te geven. Om volledig op de hoogte te blijven schrijft u zich in voor Seyoch Society.